Press "Enter" to skip to content

O meni

Ćao 👋 ja sam Nikola Komazec, i ovo je kao neki blog, šta li već.

U stvari, samo sam hteo neko mesto gde mogu da pišem onako kako želim, bez ograničenja. I da delim ono što naučim, pa možda nekome bude korisno. Ko zna.

Pisao sam za studentski časopis MonopolList, a potom ga i uređivao. Bio sam i deo uredništva i naučno-popularnog časopisa Mozaiq koji izdaje Mensa Srbije. Uradio sam i par intervjua za Novu Ekonomiju.

A posle toga sam počeo da pišem po internetima.

Ali ne vredi pisati u tuđim časopisima i na tuđim mrežama, tu moraš poštovati tuđa pravila. A to je dosadno.

Otud ovaj sajt. Ovde ću da pišem kako ja želim, bez ograničenja i glupavih pravila. Ne ću čak ni pravo pis da poštujem, brigame.

Jedino ću da poštujem svemoćni Google 🙌 i njegova pravila za rangiranje. Mada i to ponekad samo.

A o čemu ću da pišem? Uglavnom ću da dajem odgovore na pitanja koja često dobijam. Znate ono kad ribe sa instagrama izbace na story: “za sve vas koji ste me pitali…”. E baš to.

Mene pitaju najčešće o mom poslu. Ja se bavim promocijom blockchain projekata na internetu. Voleo bih da mogu da kažem da je to marketing ali lagao bih. Marketing je nešto mnogo više. I ja se trudim da naučim što više o njemu. Uz pomoć interneta.

Tako da su teme uglavnom: “Internet marketing”, u nedostatku boljeg izraza i “kriptovalute & blockchain”, u nedostatku boljeg zanimanja.

A kao neko ko je pokušao da studira na dva fakulteta i omanuo, imaću poneke izlete i sa savetima o studiranju. Jer ko bolje zna kako treba da se uči od onog ko je izgubio kosu pokušavajuči da završi fakultet. Bezuspešno.

Osim toga, pisaću i o pitanjima na koja sam tražim odgovor. To će mi biti najdraži tekstovi, ako se odvažim da se suočim sa njima javno. Videćemo.

I da, koristiću mnogo mimova kao ilustracije u tekstovima. Nemojte da se iznenadite.

To bi bilo to o blogu. Sad bi valjalo nešto o meni.

Ko sam, što sam, ja sam samo sanjar…

Gotivim Jesenjima kao što vidite, i umem lepo da ga recitujem. A od naših pesnika gotivim Duška Trifunovića. Toliko od poezije.

Od proze volim da čitam filozofiju i psihologiju. Ponekad i (astro)fiziku. Tripujem se da izučavam velika pitanja o postojanju i smislu, ali samo slažem knjige koje skupljaju prašinu. Nemam nekog omiljenog pisca, više čitam po temama.

Od filozofije sam se ranije ložio na egzistencijaliste, Sartra i Kamija uglavnom, ali onda sam odrastao. Sad se zanimam Epikurom i Epiktetom najviše, iako su iz suparničkih škola. Ali etika im je slična, mada se neki ne bi složili s tim. Sada me nešto vuče Istok, moraću da istražim osnove budizma, taoizma i konfučijanizma, ako stignem.

Omiljeni Bitls mi je Džordž Harison, što deluje kao random fact. U stvari, odgovor na pitanje “Ko ti je omiljen Bitls?” govori mnogo o ljudima. Zašto onda Harison baš?

Pa zato što je nakon godina sputavanja u bendu izbacio trostruki solo album sa neprevaziđenim hitovima. Eto šta se desi kada pustite čoveka da radi svoj posao kako najbolje ume.

All things must pass – svi znate bar jednu pesmu sa ovog albuma iako ne znate da je odatle. A moj savet vam je da od svih poslušate baš ovu – jednu od manje poznatih – Let it roll.

Slušam još i Queen od malena, kao i Pink Floyd od malo kasnije. Innuendo, omiljeni album od Queen za koji su rekli da se “hrabro suočava sa smrtnošću”. Pisali su ga dok je Fredi umirao bukvalno, pa smo svi dobili vanvremenska dela o prolaznosti života.

Od Pink Floyd mi je omiljeni Division Bell, iako će svi reći da to nije Pink Floyd. Taj album se bavi problemom komunikacije i njegova poruka je da se razgovorom mogu rešiti mnoge stvari. Čak je i Stiven Hoking bio vokal u jednoj od pesama. Ozb.

Najjači film mi je Bekstvo iz Šošenka. Ali ne zato što je prvi na IMDB listi, već zato što je lik 19 godina trpeo kaznu bez zločina, a onda ih maestralno izradio sve. Ne možete se zajebavati s likom koji zna znanje, ma koliko moćni bili.

I da završimo s ovim pitanjima iz leksikona, omiljena boja mi je plava.

Toliko za sad, možda dopunim nekad. Ili promenim. Jer jedino u životu što je stalno to je promena. Eto vam malo filozofije za kraj.

Aj uzdravlje.

Ako imate neku pametnu knjigu ili preporuku za album – javite.
Evo možete me naći na ovim društvenim mrežama:

nikola komazec linkedin
ovde sam najaktivniji
nikola komazec facebook
ovo koristim za grupe najviše
nikola komazec instagram
ovde najbrže odgovaram na poruke
Internet Marketing & Kripto Blog